Проєкт реконструкції площі Коліївщини у Львові потрапив у фінал Європейської премії | ReHERIT
  • Новини

    Проєкт реконструкції площі Коліївщини у Львові потрапив у фінал Європейської премії

    • 08 Грудень, Четвер
Центр сучасного мистецтва Барселони оголосив фіналістів Європейської премії з міського громадського простору 2022 року, яких обирали з-поміж 326 робіт. Серед 25 найкращих – реконструкція площі Коліївщини у Львові.

Площу оновили у 2021 році за проєктом архітектурного бюро «Рутенія». Під час археологічних досліджень знайдено залишки міського оборонного муру та фундаменти будівель, які ознаковані в мощенні. Також локалізовано криницю, що була осередком площі. Цей проєкт повертає її не лише у формі фонтану – сучасна криниця реферує до проєкту середини XIX століття, який був реалізований на цьому місці. Водночас це місце пам’яті, оскільки криниця була одним з головних місць зустрічей мешканців, які були сусідами. Над проєктом нової інтерпретації криниці працювала команда Центру міської історії у співпраці з істориками з різних країн та гідами зі Львова. На цямринні криниці можна побачити вибрані імена львів’ян та львів’янок, які мешкали довкола площі з кінця XIX і до Другої світової війни та були записані у адресні книги різних років. Їх імена та професії написані ідиш, польською та українською передають насичене та сповнене змін життя цієї дільниці. З кількома виключеннями, майже ніхто з довоєнних мешканців не пережив війну, але площа залишалася важливою частиною життя околиці. Криниця, як місце пам’яті, розповідає про різні персональні історії сусідства та співжиття у минулому. Розповіді про мешканців цієї частини міста у минулому підкреслюють сучасне розуміння, що місто творять усі його мешканці.

Площа, оновлена як сучасний громадський простір та є частиною осмислення і поваги до історії та спадщини середньовічного єврейського кварталу.

Реконструювали площу в межах грантового проєкту «ReHERIT: Спільна відповідальність — за спільну спадщину», що реалізований за підтримки Європейського Союзу. Замовником робіт було Управління охорони історичного середовища Львівської міської ради.
Більше про площу у відео:

Відкрий спадщинуДізнавайтесь цікаве про культурну спадщину