В межах Програми ЄС «Креативна Європа» відбудеться спеціальний конкурс для України на 5 мільйонів євро | ReHERIT
  • Новини

    В межах Програми ЄС «Креативна Європа» відбудеться спеціальний конкурс для України на 5 мільйонів євро

    • 18 Жовтня, П’ятниця

Зустріч Комітету програми ЄС "Креативна Європа", яка відбулася у Брюсселі 9 липня, де обговорили різні аспекти розвитку програми на наступний рік, зокрема Річну робочу програму на 2025 рік (AWP2025) та підтримку пріоритетних напрямів, включаючи Україну. Одним із ключових анонсів було виділення додаткових п'яти мільйонів євро для України у 2025 році через спеціальний конкурс. Цей конкурс призначений виключно для українських організацій і має за мету сприяти доступу до культури для тимчасово переміщених осіб та відновлення культурного сектору після війни.

Крім того, на засіданні було привітано рішення Єврокомісії про повноцінну участь України у підпрограмах "Медіа" та "Міжсекторальна співпраця", що є наслідком наближення медіазаконодавства України до європейських стандартів. Це рішення сприятиме поглибленню співпраці між Україною та ЄС в культурній сфері, що є важливим кроком у зміцненні культурного розмаїття та підтримці культурних і креативних ініціатив.

Нагадаємо, програма Європейського Союзу «Креативна Європа» спрямована на підтримку культурного розмаїття та сприяння конкурентоспроможності сектору культури та креативності. Вона запроваджена відповідно до Регламенту ЄС № 2021/818 Європейського Парламенту. Програма забезпечує фінансування проєктів та ініціатив, які націлені на зміцнення культурного різноманіття, а також відповідають потребам і викликам культурного та креативного сектору Європи.

Україна приєдналася до програми як асоційована країна у 2016 році. У 2021-му році стартувала нова семирічна програма, що триватиме до 2027-го року. Її бюджет складає 2,44 млрд євро.

Відкрий спадщинуДізнавайтесь цікаве про культурну спадщину